Utdelningsutbetalningskvot

Utdelningskvoten är förhållandet mellan det totala beloppet av utdelning som betalas ut till aktieägarna och företagets nettointäkter. Det är den procentuella andel av vinsten som betalas ut till aktieägarna i form av utdelning. Det belopp som inte betalas ut till aktieägarna behålls av företaget för att betala av skulder eller återinvestera i kärnverksamheten. Det kallas ibland helt enkelt för "payout ratio". För det första, om du får summan av utdelningarna under en viss period och de utestående aktierna kan du beräkna utdelningen per aktie (DPS). Anta att du är investerad i ett företag som betalade ut totalt 5 miljoner dollar förra året och som har 5 miljoner utestående aktier. I Microsoft Excel skriver du in "Utdelning per aktie" i cell A1. Skriv sedan in "=5000000/5000000" i cell B1; utdelningen per aktie i det här företaget är 1 dollar per aktie.

Flera överväganden ingår i tolkningen av utdelningskvoten, viktigast av allt är företagets mognadsgrad. Ett nytt, tillväxtorienterat företag som har som mål att expandera, utveckla nya produkter och gå in på nya marknader förväntas återinvestera större delen eller hela sin vinst och kan förlåtas för att ha en låg eller till och med noll utdelningsandel. Utdelningskvoten är 0 % för företag som inte betalar utdelning och 100 % för företag som betalar ut hela sin nettointäkt i form av utdelning. Utdelningskvoten är också användbar för att bedöma en utdelnings hållbarhet. Företag är extremt ovilliga att sänka utdelningen eftersom det kan driva ned aktiekursen och ge en dålig bild av ledningens förmåga. Om ett företags utdelningskvot är över 100 % återvänder det mer pengar till aktieägarna än vad det tjänar och kommer förmodligen att tvingas sänka utdelningen eller sluta betala ut den helt och hållet. Detta resultat är dock inte oundvikligt. Ett företag uthärdar ett dåligt år utan att ställa in utdelningarna, och det ligger ofta i deras intresse att göra det. Det är därför viktigt att ta hänsyn till framtida vinstförväntningar och beräkna en framåtblickande utdelningskvot för att sätta den bakåtblickande i ett sammanhang.

Utdelningsutbetalningarna varierar kraftigt mellan olika branscher, och liksom de flesta nyckeltal är de mest användbara att jämföra inom en viss bransch. Real Estate Investment Partnerships (REIT) är till exempel juridiskt skyldiga att dela ut minst 90 % av vinsten till aktieägarna eftersom de åtnjuter särskilda skattebefrielser.3 Master Limited Partnerships (MLP) tenderar också att ha höga utdelningskvoter. När man jämför de två måtten på utdelning är det viktigt att veta att utdelningsavkastningen talar om vad den enkla avkastningen är i form av kontantutdelning till aktieägarna, medan utdelningsandelen visar hur stor del av ett företags nettovinst som betalas ut i form av utdelning. Även om utdelningsavkastningen är den mer allmänt kända och granskade termen, anser många att utdelningsandelen är en bättre indikator på ett företags förmåga att dela ut ut utdelning konsekvent i framtiden. Utdelningsandelen är starkt kopplad till ett företags kassaflöde.